191228 OpgaveKringdagMontferland2020 700*.pdf

 

Liefde voor de schutterij komt al vroeg

180423 DG LiefdeVoorDeSchutterij K 350Schutterij in trek bij jongeren P16

 

SCHUTTERSGILDEN KRINGDAG


Liefde voor de schutterij komt al vroeg

180423 DG LiefdeVoorDeSchutterij 1 700 Bij de opening van de Kringdag laten jonge vendeliers zien wat ze waard zijn. FOTO THEO KOCK

Schutterijen in Montferland hebben over aanwas niet te klagen. Jeugd loopt volop mee in het defilé. 

Gerard Menting


Didam

Actief zijn in schutterij hoort bij het gezin. Als vader of moeder lid is, dan worden de kinderen er vaak van jongs af bij betrokken.

Dat is volgens commandant Hans Berendsen van de Schutters Kring Montferland de reden dat er gisteren zoveel jeugd meeliep bij de jaarlijkse Kringdag in Didam van dertien schutterijen.

Bij de opening op het plein voor het voormalige gemeentehuis vielen de jeugdige vendeliers met een kleiner vaandel direct op. Later bij het defilé zag het publiek ook bij de bielemannen en de schutters tieners en zelfs jonger meelopen. Bij de schutters dan wel met een houten geweer, want bij de afmars was regelmatig te horen dat de andere geweren echt kunnen knallen.

,,De aanwas is bij verschillende vereniging echt groot", zei voorzitter Bas Strijbosch van De Eendracht Didam bij de opening. Zijn vereniging is organisator van de schuttersdag. ,,Daarom hebben we dit jaar voor het eerst ook bielemanwedstrijden voor de jeugd op het programma staan.''

180423 DG LiefdeVoorDeSchutterij 2 700 Ook de allerkleinsten voelen zich tot de schutterijen aangetrokken FOTO THEO KOCK

Vergrijzing
Hoewel de tradities van de schutterijen in heel Gelderland leeft, dreigt vergrijzing een probleem te worden, zei voorzitter Rein Derksen van de Schutterskring Montferland. ,,Hier in Montferland tot nu toe niet, laten we proberen dat zo te houden.'' Het oprichten van een jeugdschutterij (Landjuweel) in Oud-Dijk en de nieuwe bielemanwedstrijden voor de jeugd noemden hij hele goede ontwikkelingen.

180423 DG LiefdeVoorDeSchutterij T 350

Vanuit de geschiedenis zijn broederschap, trouw en dienstbaarhed waarden die verbonden zijn aan de schutterijen. Dat er nog meer overgbleven is dan de folkloristische elementen, bewijst het initiatief om een groentetuin voor de voedselbank aan te leggen, zegt commandant Berendsen. ,,Dat initiatief van schutterij St. Isidorus in Oud-Dijk is nu overgenomen door St. Martinus in Greffelkamp.''

Burgemeester Peter de Baat ging daar ook op in toen hij de waarden van schuttersgilden in zijn toespraak benoemde. Hij greep de kans om een oproep te doen voor vrijwilligers om de tuin draaiend te houden.

Meer dan 1.500 actieve leden van schutterijen gingen gisteren in Didam op diverse onderdelen met elkaar in de slag om te bepalen wie er dit jaar het beste voorstaat. De belangrijkste titel die op het spel staat is die van Kringkoning. De koningen van de dertien deelnemende schutterijen en gilden strijden volgens de schiettraditie van de organiserende vereniging. Dit jaar is dat Schutterij De Eendracht en daar wordt met kaartschieten en lepelschieten bepaald wie de beste is.

Naast schieten en ringrijden, om de koning en koningin te bepalen, zijn marcheren, defileren, vendelen en wedstrijden voor majorettes andere wedstrijdonderdelen van de Kringdag.

Kringkoning bij de schutters is Rutger Rutjes van De Eendracht Didam. Kringkoning bij het ringrijden is Pim ten Oever van De Eendracht uit Nieuw-Wehl. Jeugdkoning werd Jesper Menting van St. Antonius uit Nieuw-Dijk.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 23-04-2018