191228 OpgaveKringdagMontferland2020 700*.pdf

 

Honderden schutters nemen bezit van centrum Didam

Honderden schutters nemen bezit van centrum Didam

180423 SvM HonderdenSchutters 1 700De organiserende schutterij De Eendracht ging voorop tijdens de marswedstrijden.

DIDAM – Vele honderden schutters van dertien schutterijen verzamelden zich gisteren in en rond de markthal in Didam. Hier vond zondag de Kringdag Montferland plaats, georganiseerd door schutterij De Eendracht uit Didam.

De dag werd zoals gebruikelijk geopend met de erewijn, geschonken bij Jan&Jan. Daarna trokken de genodigden in optocht naar het plein voor het voormalige gemeentehuis, waar het defilé plaatsvond. Hier was ook het eerste optreden van de nieuwe kringcommandant Hans Berendsen. Hij volgde tijdens de voorjaarsvergadering van 8 maart Harrie Loeters op, de allereerste commandant van de Kring Montferland, die deze functie tien jaar vervulde.

Na het defilé startten de marswedstrijden. De organiserende vereniging De Eendracht ging hierbij voorop, gevolgd door de andere twaalf schutterijen en schuttersgilden. Na een rondtocht door Didam eindigden de schutters bij de markthal, waar de overige wedstrijden onder een stralende lentezon plaatsvonden.

Het mooie weer trok naast de honderden schutters dan ook vele bezoekers naar de markthal en Meulenvelden. In het woonzorgcentrum werden onder andere de wedstrijden voor de majorettes gehouden. De bewoners zaten daarbij eerste rang en genoten met volle teugen van de diverse gardedansen.

180423 SvM HonderdenSchutters 2 700Voor de nieuwe kringcommandant Hans Berendsen was de Kringdag Montferland zijn eerste officiële optreden. Foto Wim Lubbers

Meulenvelden
Ook de vendelwedstrijden op het plein tussen de markthal en Meulenvelden konden veel ouderen vanaf hun balkon of kamer bekijken. Hier was opnieuw een belangrijke taak weggelegd voor kringcommandant Hans Berendsen, die de wedstrijd leidde. Het plein was tevens het domein van de bielemannen, die hakten of hun leven ervan afhing.

Gelijktijdig streden de koningen en koninginnen van de dertien schutterijen en gilden voor de eretitels bij het schieten en ringrijden. De schietpaal had een prachtig locatie in het park achter Meulenvelden. Het ringrijden werd op de Lockhorststraat naast de markthal gehouden.

Koningen
Mede doordat het evenement zo compact was opgezet, heerste er een gezellige sfeer. De markthal diende daarbij als episch centrum, waar zondagmiddag menig biertje werd getapt. Maar ook buiten stonden diverse tapwagens en eetgelegenheden. Aan het einde van deze prachtige dag mochten schutter Rutger Rutjes van schutterij De Eendracht en ruiter Pim ten Oever van De Eendracht uit Nieuw-Wehl zich tot de nieuwe koningen laten kronen. Jeugdkoning werd Jesper Menting van schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk.

Hieronder een korte compilatie van de film Kringdag Montferland 2018 Eendracht Didam die Wim Lubbers maakte.

Stem van Montferland.nl d.d. 23-04-2018