191228 OpgaveKringdagMontferland2020 700*.pdf

 

Rutger Rutjes is Koning der Koningen

Rutger Rutjes is Koning der Koningen

Kringdag Montferland verbroedert

180424 MOJ KoningDerKoningen 700Na de beslissende ronde wordt Kring Koning Rutger Rutjes op de schouders genomen. Hij draagt het komende jaar de titel van de Koning der Koningen. Een titel waar de koningen van de dertien schutterijen tijdens de kringdag om streden. (foto: Karin van der Velden)

De zon staat stralend aan de hemel als Schutterij de Eendracht in vol ornaat het plein bij het voormalige gemeentehuis opmarcheert, waar andere schutterijen al staan opgesteld. Commandanten van schutterijen van Kring Montferland brengen hun koningsparen naar het erepodium. Na de toespraken begint de optocht, die door wijk De Ziep loopt.

 door Karin van der Velden 

DIDAM - Na de optocht beginnen de wedstrijden, die in een gemoedelijke sfeer plaatsvinden. Want hoewel elke deelnemer graag wil winnen, is deze kringdag toch vooral een feest van verbroedering. Zo’n zestienhonderd schutters, ringrijders, vendeliers, majorettes en bielemannen lopen rond op het plein rondom de markthal, dat is omgetoverd tot een schutterspark. In het Oda-park, aan de achterkant van het zorgcomplex Meulenvelden, vinden de schietwedstrijden plaats. Het ringrijden gebeurt in de Lockhorststraat en de vendeliers treden aan met de historische overdekte markt op de achtergrond. De wedstrijden voor majorettes zijn in het atrium van Meulenvelden. Zo zitten de bewoners van Meulenvelden op de eerste rang. Voor de bielemanwedstrijden is een enorm stellage opgesteld. Veilig, met een groot hek eromheen en op een hoogte van zo’n anderhalve meter, worden de boomstammen doorgehakt. Het publiek is zo op ooghoogte getuige. De markthal zelf is omgebouwd tot feesttent. Met een groot podium, waar Bram Gesthuizen, als Djames gezellige muziek draait. Schuttersvrienden en muzikanten van de verschillende verenigingen treffen elkaar onder het genot van een biertje. Het is een bonte mengeling van verschillende uniformen.

180424 MOJ KoningDerKoningen T 350

De vis- en patatkraam die buiten staan verspreiden een geur, waardoor de lekkere trek toeslaat. Het is de tweede keer dat voor de markthal als locatie gekozen werd. In 2016 deed Schutterij Wilhelmina dat voor het eerst. Het schuttersgebeuren wordt zo letterlijk dichtbij de mensen gebracht. Meestal vindt de kringdag in een weiland plaats. Wat opvalt is de hoeveelheid jeugd die meedoet. Kinderen van schutters krijgen het ‘schuttersgevoel’ met de paplepel ingegoten. En waar de schutterij tot een aantal jaren gelden echt een mannenaangelegenheid was, zie je nu zelfs veel tienermeiden. Ook de jeugd strijdt mee in de verschillende onderdelen. Dit jaar is er voor het eerst een bielemanwedstrijd voor de jeugd. De titel Kring Koning is de meest begeerde, het is de strijd tussen de Koningen van de dertien schutterijen. Rutger Rutjes mag een jaar lang deze titel voeren. Ruiterkoning werd Pim ten Oever van De Eendracht Nieuw-Wehl en Jeugdkoning Jesper Menting van St. Antonius Nieuw-Dijk.

Montferland Journaal d.d. 24-04-2018